عيد مبارك سعيد

[إسمك هنا]

كل عام و انتم سعداء اتقياء
بقلوب بيضاء
و وجوه مشرقة مبتسمة
كل عام و انتم امنين مطمئنين
كل عام و الفرح يعم حياتكم و العافية تغلف اجسادكم
كل عام و انتم بخير
تقبل الله منا و منكم صالح الاعمال
اللهم آمين

هنئ اصدقائك بمناسبة عيد الفطر المبارك
قم بكتابة اسمك وقم بمشاركة الرسالة مع اصدقائك






































































vendredi 13 mars 2015

De kunst van het oorlogvoeren

De kunst van het oorlogvoeren

Bron: The art of war door Sun Tzu

Sun Tzu beschreef in 13 korte hoofdstukken oorlogvoering op zodanige manier, dat strategen en aanvalsleiders het heden ten dage nog steeds gebruiken.



Ik heb een poging gedaan dit te vertalen naar Travian. Merk op dat in Travian niet alles ‘volgens het boekje’ gebeurt, maar dat er veel gelijkenissen zijn.





1 - Berekeningen





Militaire strategie is van groot belang voor een alliantie. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht.



Stel de vraag:



Welke Leider heeft de Weg;

Welke aanvalsleider is het meest capabel;

Wie heeft de voordelen van Hemel en Aarde behaald;

Waar worden wetten en opdrachten uitgevoerd;

Welk leger is sterk;

Welke lopers en soldaten zijn het best geoefend;

Waar wordt het duidelijkst beloond en gestraft.

Zo kan ik overwinning of nederlaag voorspellen.



De aanvalsleider die naar deze berekeningen luistert en ze gebruikt zal overwinnen; de aanvalsleider die niet naar mijn berekeningen luistert en ze niet gebruikt zal zeker worden verslagen;



Doe je voordeel met mijn raad maar maak ook gebruik van buitengewone omstandigheden. Naar gelang de omstandigheden moeten de plannen worden aangepast.



Oorlogvoering is gebaseerd op misleiding. Daarom:



Wanneer krachtig, lijk machteloos;

Wanneer actief, lijk inactief,

Wanneer dichtbij, lijk ver weg;

Wanneer ver weg, lijk dichtbij;

Als ze een voordeel hebben, verleid hen;

Als ze verward zijn; verpletter hen;

Als ze veilig zijn, wees dan voorbereid;

Als ze sterk zijn, vermijd hen;

Als ze snel geïrriteerd zijn, verstoor dan hun rust;

Als ze nederig zijn, maak ze dan hooghartig;

Als ze rustig zijn, verstoor dan hun rust;

Als ze verenigd zijn, verdeel ze.

Val aan waar de tegenstander niet is voorbereid, ga daar waar ze het niet verwachten. De winnende strategie kan niet op voorhand bekend worden gemaakt.



De aanvalsleider die voor de strijd veel berekeningen in zijn tempel doet, zal winnen. De aanvalsleider die vooraf weinig berekeningen doet, zal verliezen; hoezeer als geen berekeningen worden gemaakt!



Hierdoor kan ik overwinning of nederlaag voorzien.



2 - Slag leveren



De kosten van oorlogvoeren zijn: infanterie, cavalerie, graan, bouwkosten, tijd; dit alles kost meerdere goudstukken per dag.



Zoek in de strijd naar een snelle overwinning. Een lange strijd bot de wapens en dempt de ijver. Als de troepen een ommuurde stad belegeren zal hun kracht uitgeput raken. Als het leger een lange campagne voert, zullen de fondsen van het land uitgeput raken. Als de wapens bot zijn, de ijver uitgeblust, de kracht uitgeput en de hulpbronnen opgedroogd, zullen de naburige leiders hun voordeel doen. Dan kan zelfs de meest wijze raadgever de gevolgen niet afwenden.



Ik heb gehoord van dwaze snelle militaire campagnes; minder voorkomend zijn de van goede en langdurige campagnes. Geen alliantie heeft ooit geprofiteerd van langdurige oorlogvoering. Alleen zij die de gevaren van de strijd kennen, kunnen de voordelen van de strijd kennen.



Een dorp kan uitgehongerd raken als het leger over grote afstand moet lopen. Van hoe verder de voorraden moeten worden vervoerd, hoe meer het dorp raakt verarmd. Wanneer al het graan op is, is een NPC mogelijk. Als alle grondstoffen uitgeput zijn, zal er graandood ontstaan.



Daarom streeft de wijze aanvalsleider er naar om van de vijand te eten. Eén grondstof van de vijand is er twee waard.



Het doden van de vijand is een zaak van het opwekken van woede in de mannen; het nemen van ’s vijands rijkdommen is een zaak van beloning. Beloon daarom je strijders.

Dit heet: de verslagen vijand gebruiken ter versterking van onze kracht.



Het belangrijkste van slag leveren is de overwinning, niet langdurig oorlogvoeren. Daarom is de aanvalsleider die oorlogvoering begrijpt de hoeder van het leven van de accounts, de leider over de veiligheid van de alliantie.



3 - Het plannen van aanvallen.



Alles bijeengenomen is in oorlogvoering



een land intact houden het beste, een dorp in lock zien schieten minder goed;

een veeg intact houden het beste, een leger laten deffen minder goed;

een veeg houden het beste, een veeg laten doodlopen minder goed;

een veeg dood deffen het beste, een veeg laten doorkomen minder goed;

een dorp met veeg overnemen het beste, een mislukte AD-overname minder goed.



Honderd overwinningen halen in honderd keer lopen is niet de hoogste uitmuntendheid; het leger van de vijand verkleinen zonder zelf verliezen te lijden is de hoogste uitmuntendheid.



De beste militaire strategie is de plannen van de vijand aanvallen; daarna komt het voorkomen van vijandelijke bondgenootschappen; dan de aanval op een dorp waarbij je niet weet welke def aanwezig is en het slechtste is het aanvallen van een dorp waarvan geweten is dat er def aanwezig is.



Val alleen een dorp aan met def als er geen andere mogelijkheden meer zijn. Het maken van het nodige leger kost maanden. Als de aanvalsleider zijn woede niet kan bedwingen en de troepen naar dat dorp stuurt kan er van alles gebeuren. De hoogste ramp die kan gebeuren bij dit type aanval is het verliezen van alle legers zonder overname/platschieten van dat dorp.



Daarom verslaat een vaardige aanvalsplanner de vijand zonder verliezen; neemt vijandelijke steden over of schiet graanlocks zonder verliezen en wint de oorlog zonder een lange oorlog te voeren. Zijn doel moet zijn zo veel mogelijk schade aan te richten met zelf zo weinig mogelijk verlies te leiden. Dat zijn de principes van het plannen van aanvallen.



In het algemeen geldt in de oorlogvoering:



Als je sterker bent, hen aan te vallen;

Bij gelijke kracht, hen te kunnen bevechten;

Wanneer zwakker, hen te vermijden.

Daarom zal een kleinere, minder sterke alliantie verslagen worden door een grotere.



De aanvalsleider is het bolwerk van de alliantie. Als deze ondersteuning op zijn plaats is, zal de alliantie sterk zijn; als deze niet op zijn plaats is, zal de alliantie zwak zijn.



De leider kan op drie manieren het leger in moeilijkheden brengen:



Door plannen te maken die niet te realiseren zijn door te zwakke legers op te veel def te gooien. Dit heet het verstrikken van het leger.

Door het leger te verhemelen en niet in te zetten.

Door onduidelijke plannen.

Als de ally aarzelt zullen andere allianties hun voordeel doen. Dit heet een verward en aarzelend leger dat een ander leger naar de overwinning leidt. Daarom zijn er vijf factoren waardoor men weet wie zal winnen:



Wie weet wanneer hij kan vechten en wanneer niet, zal winnen.

Wie weet hoe grote en kleine legers moet gebruiken zal winnen;

Wie weet hoe toppers met minder bedeelden te vermengen zal winnen;

Wie voorbereid is en op het onvoorbereide wacht zal winnen;

Wiens planner bedreven is en niet wordt gehinderd door de leider zal winnen.

Daarom zeg ik:



Wie de vijand kent en zichzelf zal de volledige oorlog niet in gevaar zijn;

Wie de vijand niet kent maar zichzelf wel, zal soms winnen en soms verliezen;

Wie de vijand niet kent en zichzelf niet, zal iedere slag in gevaar zijn.



4 - Opstelling



De goede alliantie stelt zichzelf eerst buiten het bereik van verlies en wacht dan op een kans om de vijand te verslaan. Jezelf buiten het bereik van verlies stellen ligt in je eigen handen, maar de mogelijkheid de vijand te verslaan wordt door de vijand zelf geboden. Daarom kunnen vaardige allianties zichzelf onoverwinnelijk maken, maar niet de overwinning verzekeren. Daarom luidt het gezegde: men kan weten hoe te winnen zonder in staat zijn het te doen.





Verdediging tegen een nederlaag impliceert defensieve tactieken; de mogelijkheid te winnen behelst de aanval. Verdediging betekent een gebrek aan kracht; aanval betekent een overmaat aan kracht. Zij die bedreven zijn in de verdediging verbergen zich in het diepst van de aarde; zij die kundig zijn in de aanval bewegen in het hoogst van de hemel. Zo zijn ze in staat zich te beschermen en de volledige overwinning te behalen.



De overwinning zien wanneer iedereen die ziet is niet de hoogste vorm van uitmuntendheid. Een oorlog winnen zodat de hele wereld “uitmuntend” zegt is niet de hoogste vorm van uitmuntendheid. Een haar optillen is geen teken van grote kracht; de zon en maan zien niet een teken van scherp zicht; de donder horen is geen teken van een scherp gehoor.



In vroeger tijden wonnen de kundige planners waar de overwinning eenvoudig behaald werd. Daarom worden de overwinningen van de kundige strategen niet beschouwd als bijzonder wijs of machtig, omdat hun overwinningen geen misrekeningen bevatten. Geen misrekeningen betekent dat de overwinning zeker is, de winst behalend over hen die al verloren hadden.



Daarom stellen de bedreven strategen posities vast waar ze niet kunnen verliezen en missen dan geen kans de vijand aan te vallen. Daarom zoekt een winnend leger eerst de mogelijkheid tot overwinning en gaat dan de slag aan. Een verslagen leger gaat eerst de slag aan en zoekt dan de mogelijkheid om te winnen. Bedreven strategen cultiveren de Weg en behouden de wet, en regeren daarom over overwinning en nederlaag.



De factoren in oorlogvoering zijn: eerst meting, dan hoeveelheid, als derde berekening, als vierde vergelijking en als vijfde overwinning.



Metingen worden afgeleid uit de aarde;

Hoeveelheden worden afgeleid uit metingen;

Berekeningen worden afgeleid uit hoeveelheden;

Vergelijkingen worden afgeleid uit berekeningen;

en Overwinningen worden afgeleid uit vergelijkingen.



Een winnend leger is als een ton tegen een ons; een verslagen leger is als een ons tegen een ton. Het winnende leger is als snel stromend water dat zich in een diepe kloof stort.





Dat is formatie.



5 - Energie



Het commanderen van velen is als het commanderen van weinigen: dat is een kwestie van groeperen. Vechten met een groot leger is hetzelfde als vechten met een klein leger; dit is een kwestie van vlaggen en vaandels.



Directe en indirecte manoeuvres stellen het leger in staat de aanval van de vijand te weerstaan en niet verslagen te worden.



Gebruik directe manoeuvres om met de vijand in contact te komen en de indirecte om de overwinning te behalen. Indirecte manoeuvres zijn, wanneer juist toegepast, eindeloos als hemel en aarde en onuitputtelijk als rivieren en zeeën.

In de strijd zijn er maar twee aanvalsmethoden – de directe en indirecte, maar de combinatie van deze geven een eindeloze variatie aan bewegingen. Directe en indirecte manoeuvres leiden tot elkaar, als een oneindige cirkel. Wie kan alle mogelijkheden doorgronden?



Er is nood aan een combinatie van kracht en timing. Dit maakt kracht.





6 - Kracht en Zwakte



Wie als eerste op het slagveld is en de vijand afwacht is uitgerust; degene die later komt en zich in de slag moet haasten is vermoeid. Daarom bewegen bedreven krijgers de vijand en laten zich niet door de vijand bewegen.

Men kan de vijand laten naderen door hem voordelen te laten zien;

Men kan de vijand onmogelijk maken te naderen door hem te verwonden;

Kom tevoorschijn waar de vijand zich moet haasten om te verdedigen;

Haast je naar plaatsen waar je niet wordt verwacht.

Voor een onstuitbare opmars: haast je naar zijn zwakke punten; voor een ongehinderde terugtocht, wees sneller dan de vijand.

Daarom: als we slag willen leveren moet de vijand slag leveren, ook als is hij beschermd door hoge muren en diepe grachten, omdat we dat aanvallen wat hij moet redden.

Als we geen slag willen leveren zal de vijand geen slag leveren, zelfs al trekken we alleen een lijn op de grond, omdat we zijn bewegingen afleiden.





Als we de vijand zijn positie kennen en zelf onzichtbaar zijn, zijn wij op volle sterkte en de vijand verdeeld. Als wij op volle sterkte zijn en de vijand verdeeld, zullen wij met velen zijn en zij met weinigen. Als wij met velen aanvallen en zij zijn met weinigen, zullen zij in grote moeilijkheden komen.



De plaats van het gevecht moet niet aan de vijand bekend worden gemaakt. Als de vijand deze niet kent, moet hij zich voorbereiden om vele plaatsen te verdedigen; dan zal de vijand met weinigen zijn.



Ken zijn plannen en bereken hun kracht en zwakheid.

Daag hem uit om zijn bewegingspatronen te kennen.

Bepaal zijn AD’s.

Scout hem om te weten waar hij sterk en zwak is.

De ultieme vaardigheid is een vorm aan te nemen waar men onzichtbaar is. Als je onzichtbaar bent, zullen de beste spionnen geen info kunnen doorgeven en de graanscouts zullen geen berekeningen over je kunnen maken.



Zij die in staat zijn om zich aan te vijand aan te passen en te veranderen en de overwinning behalen worden goddelijk genoemd.





7 - Gewapende Strijd



Het principe van oorlogvoering is: De loper ontvangt zijn opdrachten van de planner, verzamelt de troepen en laat ze lopen.



Wie de bedoelingen van de leiders van naburige allianties niet kent kan geen bondgenootschappen afsluiten.

Principes van oorlogvoering:

Lever geen slag met geordende troepen;

Lever geen slag met een leger dat goed staat opgesteld.

Ga niet achter fakes aan;

Val geen elitedorpen aan;

Bijt niet in het lokaas dat de vijand achter laat;

Zet een radeloze vijand niet teveel onder druk.

Val geen te sterke allianties aan;

Verenig je met je bondgenoten;

Blijf niet aangetaste dorpen aanvallen;

Wees voorbereid als je aangevallen wordt;

Lever slag als je in een wanhopige positie bent.

Sommige dorpen moeten niet worden overgenomen;

Sommige dorpen moeten niet worden aangevallen;



8: Variaties in tactiek



De aanvalsleider die de voordelen variaties in tactiek kent, weet hoe de troepen te gebruiken. Als de aanvalsleider deze niet kent kan hij de vegen niet tot zijn voordeel benutten, ook al kent hij de kracht er van.

De intelligente aanvalsleider overpeinst zowel de voordelen als de nadelen.

Onderwerp de naburige leiders door hun problemen te bezorgen; houdt ze constant bezig met problemen en laat hen achter voordelen jagen.

Reken er niet op dat de vijand niet komt, maar reken op onze gereedheid voor hem.





9: Bewegingen



Als hij nederig spreekt en zijn voorbereidingen treft, staat hij op het punt aan te vallen;

Als hij gewelddadig spreekt en agressief oprukt, zal hij terugtrekken;

Als hij verontschuldigend spreekt, heeft hij rust nodig;

Als hij vrede zoekt zonder verdrag, is hij berekenend;

Als hij zijn troepen snel opstelt verwacht hij versterkingen;

Als hij een voordeel ziet en er geen gebruik van maakt, is hij uitgeput;

Als het kamp rumoerig is, is de aanvalsleider zwak;

Als de lopers snel geïrriteerd zijn, zijn ze uitgeput;

Als troepen constant in kleine groepen verzamelen en fluisteren, is er onvrede in de rangen;

Als veel beloningen worden uitgedeeld is de vijand bijna door zijn hulpbronnen heen;

Als veelvuldig wordt gestraft is de vijand in grote nood.

Als hij agressief begint en daarna bang is voor het grote aantal vijanden, toont uiterst incompetentie;

Als mensen met geschenken komen, is de vijand op zoek naar rust.

Als de vijand woedend aankomt en daarna lange tijd niet aanvalt of terugtrekt, moet hij zorgvuldig worden onderzocht.

Als wij niet met meer dan de vijand zijn, betekent dit alleen dat geen directe aanval kan worden gedaan. Het is voldoende om onze krachten te bundelen, de vijand te bestuderen en versterkingen te halen.

Wie geen strategische planning maakt en de vijand onderschat zal gevangen worden genomen.

Als je de troepen straft voordat ze loyaal zijn geworden, zullen ze ongehoorzaam worden en ongehoorzame troepen zullen moeilijk te gebruiken zijn.

Als nadat de troepen loyaal zijn geworden geen straffen worden uitgedeeld zullen ze onbruikbaar zijn.

De overwinning is zeker als hij de troepen leidt met goedaardigheid en eenmaakt door discipline.

Als tijdens de training orders consequent worden opgelegd zal het leger gehoorzaam zijn;

Als tijdens de training orders niet consequent worden opgelegd zal het ongehoorzaam zijn.

Als opdrachten consequent worden uitgevoerd, is dit ten voordele van de aanvalsleider en het leger.

10: het Terrein

Als de vijand voorbereid is en je kunt hem niet verslaan zul je niet kunnen terugkeren. Dat is onvoordelig.

Zet veel mensen neer en wacht op de vijand. Als de vijand veel troepen heeft, volg dan niet. Als hij weinig troepen heeft, volg hem dan.

Als de afstand tot de vijand groot is en de legers gelijk zijn, zal het moeilijk zijn de strijd aan te gaan en vechten zal in je nadeel zijn.

In de oorlogvoering zijn er: vlucht, ongehoorzaamheid, ten gronde gaan, ineenstorting, chaos en aftocht. Dit zijn zes rampen die niet door Hemel of Aarde worden veroorzaakt, maar door de aanvalsleider.

Als de troepen even sterk zijn en een leger valt een leger aan dat tien keer zo groot is, heet het vlucht.

Als de troepen sterk zijn en de lopers zwak, heet het ongehoorzaamheid.

Als de lopers sterk zijn en de troepen zwak, heet het te gronde gaan.

Als de lopers kwaad en ongehoorzaam zijn en uit woede de strijd aanbinden met de vijand voordat de Aanvalsleider de berekeningen heeft kunnen maken, heet het ineenstorting.

Als de Aanvalsleider zwak en ongedisciplineerd is, de orders niet helder, de lopers en troepen geen discipline hebben en hun formatie ongeordend, heet het chaos.

Als de Aanvalsleider de kracht van de vijand niet kan berekenen en een minder leger een sterker laat aanvallen, en hij geen uitgelezen soldaten vooraan heeft staan, heet het aftocht.

Het berekenen van de vijand, het maken van mogelijkheden die naar de overwinning leiden, gevaren en afstand berekenend. Dat zijn de Wegen van een goede Aanvalsleider. Zij die slag leveren en deze kennen zijn zeker van de overwinning. Zij die slag leveren en deze niet kennen zijn zeker van de nederlaag.

Als de Weg een zekere overwinning aangeeft en de leider zegt niet te strijden moet de aanvalsleider toch strijden; als de Weg een nederlaag aangeeft en de leider zegt te strijden, moet de aanvalsleider niet strijden.

De Aanvalsleider die optrekt zonder naar roem te zoeken en terugtrekt zonder schande te vrezen, die alleen geeft om de mensen en het voordeel van zijn leider, is de schat van het rijk.

Hij ziet zijn troepen als zijn kinderen en zij zullen hem in de diepste valleien volgen; hij ziet zijn troepen als zijn eigen zoons, en zij hem tot in de dood volgen.

Als de Aanvalsleider vriendelijk voor de troepen is maar ze niet kan inzetten, van de troepen houdt maar ze niet kan bevelen, of als de aanvalsleider zijn troepen niet tuchtigt en geen orde kan bereiken, zullen de troepen als verwende kinderen zijn en nutteloos voor hem zijn.



Als ik weet dat mijn troepen kunnen aanvallen maar niet weet of de vijand kan worden aanvallen, heb ik slechts een deel van de overwinning behaald.

Als ik weet dat de vijand kan worden aangevallen maar niet weet of mijn troepen kunnen aangevallen, heb ik slechts een deel van de overwinning behaald.

Als ik weet dat mijn troepen kunnen aanvallen en weet dat de vijand kan worden aangevallen, maar ik ken het terrein niet, heb ik slechts een deel van de overwinning behaald.

Daarom beweegt de ervaren soldaat zonder verward te raken, handelt zonder vermoeid te raken.

Daarom zeg ik: Als je jezelf kent en de vijand kent is de overwinning niet in gevaar; wie de Hemel kent en de Aarde kent kan de volledige overwinning behalen.



11: de negen gebieden

Handel als dat voordelig is, stop wanneer het onvoordelig is.

Vraag: "Als de vijand in grote getale aanvalt, wat is dan het antwoord?" Ik zeg: Grijp wat hij het meest waardevol vindt en hij zal doen wat je wil.

De essentiële factor bij oorlogvoering is snelheid. Om je voordeel te halen uit het gebrek aan voorbereiding van de vijand, neem onverwachte routes en val aan waar de vijand niet voorbereid is.

Over het algemeen is de Weg van invasie dat wanneer men diep in vijandelijk gebied is binnengedrongen de def al verdeeld is. De verdediger zal hen dan niet meer kunnen tegenhouden.

Wees vormloos bij het bewegen van troepen en het maken van plannen. Plaats je troepen in een situatie waar geen ontsnappen is en ze zullen sterven voordat ze ontsnappen.

Het is belangrijk dat een aanvalsleider kalm en afstandelijk is, rechtvaardig en gedisciplineerd, en in staat is zijn mannen onwetend te houden. Hij wijzigt zijn methoden en plannen, en houdt ze in het duister. Hij wijzigt kampplaatsen en neemt omwegen, zodat niemand op zijn plannen kan anticiperen.

Wie niet weet wat de bedoelingen van de leiders van naburige allianties zijn kan geen bondgenootschappen sluiten.



Wanneer het leger van een leider een groot land aanvalt, krijgt deze laatste niet de kans zijn troepen samen te stellen. Als zijn macht het land overmeestert kunnen geen bondgenootschappen worden gevormd.



Daarom sluit men geen bondgenootschappen met andere landen; men vergroot het de macht van ander landen niet. Wie zijn doelen nastreeft en de vijand overdondert, kan zijn steden innemen en koninkrijken omverwerpen.



Geef beloningen zonder op de wet te letten en geef orders die de traditie te buiten gaan.



Leid de massa's zoals je één persoon leidt, geef de troepen taken maar onthul je plannen niet. Laat hen gevaar ontmoeten maar onthul de voordelen niet. Gooi hen in gevaar en ze zullen overleven; breng hen in dodelijk terrein en ze zullen leven.



Alleen als de troepen in een gevaarlijke situatie zijn zullen ze een nederlaag in een overwinning omzetten.



Het probleem van oorlogvoering is dat de operaties in overeenstemming met de bedoelingen van de vijand moeten zijn. Als men zijn kracht op de vijand richt en een aanvalsleider op grote afstand doodt heet dit het bereiken van de doelen via slimheid en behendigheid.



Sluit op de dag dat de oorlog wordt verklaard alle grenzen, vernietig alle paspoorten en laat hun afgezanten de grens niet passeren. Overdenk je plannen en zorg voor de uitvoering van de plannen.



Als de vijand een mogelijkheid geeft, veins dan deze te nemen. Val aan wat hij het meest waard vindt; trek niet op een vaste dag of tijd op; bereken en pas je aan de vijand aan om de wijze van slag leveren te berekenen.



Wees daarom verlegen als een jonge maagd en de vijand zal de deur openen. Wees dan snel als een vluchtende haas en de vijand zal geen stand kunnen houden.



12: Aanvallen door middel van vuur



Er zijn vijf soorten aanvallen met vuur:



Het doden van troepen;

Het stelen van grondstoffen;

Het wegschieten van gebouwen;

Het overnemen van dorpen;

Het volledig wegschieten van dorpen.

Het gebruik van vuur is afhankelijk van de juiste omstandigheden.



Materieel voor de aanval moet van tevoren aanwezig zijn.





Bij vuuraanvallen moet je reageren conform de verschillende ontwikkelingen van het vuur:



Als de oorlog in het vijandelijke kamp wordt aangestoken, moet je snel van buiten het kamp reageren.

Als de oorlog is aangestoken en de vijand kalm blijft, wacht dan en val niet aan.

Laat de oorlog haar hoogtepunt bereiken en sla toe als dat kan; beweeg niet als dat niet mogelijk is.



Als men de overwinning behaalt in de strijd en succesvol is in de aanvallen maar deze prestaties niet gebruikt is dat een ramp. Dat heet verspilling en vertraging.



Vandaar het gezegde: een wijs leider maakt zijn plannen ver van te voren, een goed aanvalsleider maakt gebruik van zijn bronnen.



Beweeg niet, tenzij je voordeel ziet;

Zet je troepen niet in als er geen voordeel te behalen valt;

Lever geen strijd als er geen gevaar is.





Een leider moet zijn leger niet uit woede inzetten;

De aanvalsleider moet geen strijd leveren uit wraak.

Als het voordelig is, beweeg;

Als het niet voordelig is, stop.



Wie woedend is zal weer blij zijn en wie wrokkig is zal weer vrolijk zijn, maar een vernietigd land zal niet meer bestaan en de doden kunnen niet meer tot leven worden gebracht.



Daarom is de verlicht leider verstandig en een goed aanvalsleider is voorzichtig.

Dat is de Weg die het land bewaart en het leger intact houdt.



13: Het gebruik van spionnen



Alles bijeengenomen kost het samenstellen van een leger van duizenden troepen, bouwstoffen, graan en goudstukken.

Twee kanten kunnen jaren in een impasse verkeren om slag te leveren voor een beslissende overwinning op één enkele dag.

Echter: wie niet weet van de situatie van de vijand is begaat een onmenselijke daad. Hij is geen aanvalsleider van het volk, een steun voor de leider, noch de meester van de overwinning.

Wat verlichte leiders en goede aanvalsleiders in staat stelt de vijand bij iedere zet te verslaan en buitengewoon succes te bereiken is voorkennis.

Voorkennis kan niet aan geesten worden ontlokt; het kan niet worden afgeleid door vergelijking van voorgaande gebeurtenissen of door de berekeningen van de hemelen, maar het moet worden verkregen van mensen die kennis hebben van de situatie waarin de vijand verkeert.

Daarom worden vijf soorten spionnen gebruikt: Lokale spionnen, interne spionnen, dubbelspionnen, dode spionnen en levende spionnen. Als alle vijf worden gebruikt en niemand kent hun Weg, wordt dit goddelijke voorzienigheid genoemd en is het een juweel voor de leider.

Lokale spionnen komen uit het volk van de vijand;

Interne spionnen zijn ambtenaren van de vijand;

Dubbelspionnen zijn de spionnen van de vijand;

Dode spionnen worden gebruikt om valse informatie aan de vijand te geven;

Levende spionnen zijn agenten die met rapporten terugkeren.



Van zij die dicht bij de vijand staan is niemand dichterbij dan de spionnen, geen beloning is groter dan de hunne en geen geheim is groter.



Alleen een wijs leider kan spionnen gebruiken; alleen de meest goedaardige en rechtvaardige aanvalsleider kan spionnen gebruiken en alleen de meest alerte en inzicht hebbende persoon kan de waarheid met spionnen verkrijgen.

Wees subtiel, wees subtiel! Spionnen kunnen overal worden ingezet.

Als de activiteiten van een spion uitlekken voordat hij begint, moeten zowel de spion als zij die ervan af weten ter dood worden gebracht.



Alles bijeengenomen, als je een leger wil aanvallen, een ommuurde stad wil belegeren en personen wil ombrengen, moet je de identiteit kennen van de verdedigende aanvalsleiders, assistenten, betrokkenen, poortwachters en lopers. Je moet spionnen hen laten zoeken en leren kennen.

Je moet vijandelijke spionnen vinden, omkopen, instrueren en bij je houden. Zo kunnen dubbelspionnen worden verkregen en gebruikt.

Van hun kennis kunnen lokale en interne spionnen worden geworven.

Van hun kennis kunnen dode spionnen valse informatie aan de vijand geven.

Van hun kennis kunnen levende spionnen worden gebruikt zoals gepland.

De leider moet deze vijf soorten spionage kennen. De kennis hangt af van dubbelspionnen, daarom moet je hen met de opperste gulheid behandelen.

Verlichte leiders en goede aanvalsleiders die in staat zijn intelligente agenten als spionnen aan te trekken zijn zeker van grote daden;

Het is essentieel voor oorlogvoering, omdat het leger van hun informatie afhankelijk is.





De kunst van het oorlogvoeren

بحث هذه المدونة الإلكترونية

Fourni par Blogger.

أرشيف المدونة الإلكترونية

التسميات

Signaler un abus

Articles les plus consultés

من أنا

إسمك هنا



شارك عبر الماسنجر شارك عبر الواتساب